Den 1 januari 2022 ska den nya förordningen om ekologiska livsmedel (EU-förordning nr 2018/848) börja tillämpas. En viktig nyhet som vi vill lyfta är att vissa tillsatser och processhjälpmedel då behöver vara ekologiskt producerade.
Det gäller följande ämnen:
Lecitin E 322
Extrakt från rosmarin E 392 (gäller även sen tidigare)
Fruktkärnmjöl E 410
Guarkärnmjöl E 412
Gummi arabicum (Akaciagummi) E 414
Taragummi E 417
Gellangummi E 418 (gäller from 1 januari 2023)
Glycerol E 422
Bivax E 901
Karnaubavax E 903
Erytritol E 968 (gäller även sen tidigare)
Vegetabiliska oljor (gäller även sen tidigare)
Ättiksyra/ättika och vinäger (gäller även sen tidigare)
Humleextrakt (När de finns tillgängliga från ekologisk produktion)
Extrakt från kolofonium från tall (När det finns tillgängligt från ekologisk produktion)
Alla detaljer hittar du i EU-förordning 2021/1165 (bilaga V, del A). Här finns även andra särskilda villkor och begränsningar som gäller utöver förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser.