Vissa tillsatser i ekologiska livsmedel måste nu vara ekologiska

Den 1 januari 2022 ska den nya förordningen om ekologiska livsmedel (EU-förordning nr 2018/848) börja tillämpas. En viktig nyhet som vi vill lyfta är att vissa tillsatser och processhjälpmedel då behöver vara ekologiskt producerade.

Det gäller följande ämnen:

Lecitin E 322    

Extrakt från rosmarin E 392 (gäller även sen tidigare)

Fruktkärnmjöl E 410

Guarkärnmjöl E 412

Gummi arabicum (Akaciagummi) E 414

Taragummi E 417

Gellangummi E 418 (gäller from 1 januari 2023)

Glycerol E 422

Bivax E 901 

Karnaubavax E 903

Erytritol E 968 (gäller även sen tidigare)

Vegetabiliska oljor (gäller även sen tidigare)

Ättiksyra/ättika och vinäger (gäller även sen tidigare)

Humleextrakt (När de finns tillgängliga från ekologisk produktion)

Extrakt från kolofonium från tall (När det finns tillgängligt från ekologisk produktion)

Alla detaljer hittar du i EU-förordning 2021/1165 (bilaga V, del A). Här finns även andra särskilda villkor och begränsningar som gäller utöver förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser.