Gammal mat – går fint att äta

Hur långt efter bästföredatumet kan man äta mat utan att bli sjuk? En halv miljon svenskar blir matförgiftade varje år. Men det är inget som hindrar Filter från att utmana ödet och testa att äta gammal mat med bäst-före-datum som passerat för länge sedan.

Våren 2018 ställde reportern in ett paket filmjölk i kylskåpet. Filen har redan passerat sitt bästföredatum med två dagar men ska stå i kylen i ytterligare sex månader innan jag konsumerar den.

För några år sedan hade den med all säkerhet hamnat i vasken. Även om jag någonstans förstod att filen inte blev dålig klockan 00.00 det datum som stod på förpackningen, var jag livrädd för att bli magsjuk – och då var ett kasserat filpaket här och några ägg där ett helt okej pris att betala för min riskminimering.

Några av slutsatserna man kan dra av reportaget är bland annat att vanlig filmjölk som förvarats i kyl kan smaka gott även efter sex (!) månader. De fyra produkter som Andreas Jakobsson dock insåg att han skulle vara försiktigt med och respektera bäst-före-märkningen för var kyckling, ostron, köttfärs och färsk tonfisk.

Läs mer…

Related Posts