REACH-uppdatering

REACH-uppdatering: Europeiska unionen begränsar ytterligare användningen av silikoner D5 och D6 i kosmetiska produkter

2024-10-11

REACH-uppdatering: Europeiska unionen begränsar ytterligare användningen av silikoner D5 och D6 i kosmetiska produkter

Denna åtgärd är nödvändig för att ta itu med de miljörisker som är förknippade med användningen av dessa ämnen i konsumentprodukter som slutligen släpps ut i vattensystemet och i atmosfären. Dessutom identifierade ECHAs riskbedömningskommitté (RAC) kosmetiska produkter som den huvudsakliga källan till utsläpp av dessa ämnen i miljön.

Det är viktigt att påminna om att D4 finns med i bilaga II till EU:s kosmetikaförordning – listan över ämnen som är förbjudna att använda i kosmetika. Därför kommer de nya REACH-restriktionerna för detta ämne inte att påverka kosmetiska produkter eftersom användningen redan är förbjuden.

Nya restriktioner för D5 och D6

Enligt de uppdaterade REACH-restriktionerna kan decamethylcyclopentasiloxane (D5) och dodecamethylcyclohexasiloxane (D6) användas i kosmetika enligt följande villkor.

Decamethylcyclopentasiloxane (D5):

  • Upp till en maximal koncentration på 0,1 % i kosmetiska produkter som sköljs av sedan 31 januari 2020 (redan tillämpligt);

  • Upp till en maximal koncentration på 0,1 % i leave-on kosmetiska produkter från och med den 6 juni 2027.

Dodecamethylcyclohexasiloxane (D6):

  • Upp till en maximal koncentration på 0,1 % i sköljnings- och leave-on kosmetiska produkter från och med den 6 juni 2027.

Enligt Europeiska kommissionens uppfattning är en 3-årig övergångsperiod för de nya restriktionerna lämplig för att balansera två behov. Å ena sidan måste behovet begränsa utsläppen i tid. Å andra sidan, nödvändigheten av att ge branschen tillräckligt med tid för att uppfylla de nya kraven.

Som tillverkare eller varumärkesägare av kosmetiska produkter måste du verifiera om dina produkter innehåller D5 eller D6. Om så är fallet måste du verifiera om de uppfyller koncentrationsgränsen på 0,1 % eller på annat sätt fortsätta med omformuleringen, omtestningen och omanmälan till CPNP. Dessutom måste du se till att produkter som inte uppfyller kraven är borta från EU-marknaden senast den 6 juni 2027.

Behöver du hjälp med att säkerställa överensstämmelse med dina kosmetiska produkter? Kontakta oss idag för att få mer information om hur vi kan hjälpa dig.