Skyddade beteckningar

Ny sammanslagen förordning om skyddade beteckningar

2024-09-09

Syftet med den uppdaterade förordningen var att korta ner och förenkla registreringsförfarandet, öka skyddet för geografiska beteckningar som ingrediens och på nätet, erkänna hållbara metoder och stärka producentgrupper.

En viktig förändring för företag som inte själva producerar produkter med skyddade beteckningar är nya regler gällande att framhålla att en ingrediens med skyddade beteckning ingår i en sammansatt produkt. Om ni exempelvis vill ange namnet på en ingrediens med skyddad beteckning i namnet på er sammansatta produkt, och det finns en erkänd producentgrupp, måste denna producentgrupp först ge tillstånd till användandet. (Gäller ej Spritdrycker). Men Livsmedelsverket har nyligen gått ut med en nyhet om att det ännu inte går att göra en sådan anmälan då system för erkända producentgrupper saknas.

En annan viktig förändring är att skyddet av geografiska beteckningar numera även inkluderar domännamn. Det krävs alltså att företaget har tillstånd att använda den skyddade beteckningen.

Efter den 14 maj 2026 ska jordbruksprodukter och spritdrycker märkas så att den geografiska beteckningen och producentens namn anges i samma synfält.

Missa inte Märkningsdagen den 5 december, då kommer Livsmedelsverket och pratar mer om just det här ämnet!

EU-förordning 2024/1143 Livsmedelsverket om skillnader i den nya förordningen jämfört med den gamla. Livsmedelsverkets nyhet -Svårt att följa och kontrollera regler om skyddade beteckningar EU-kommissionens sida om den nya förordningen