Sammanfattningsvis drar Europeiska revisionsrätten slutsatsen att livsmedelsmärkningen i EU kan hjälpa konsumenterna att fatta mer välgrundade beslut när de handlar mat, men att EU:s rättsliga ram har märkbara luckor och brister i fråga om övervakning, rapportering, kontrollsystem och sanktioner. Detta leder till att konsumenterna stöter på märkningar som kan vara förvillande eller vilseledande eller som de inte alltid förstår.
Ett exempel är EU:s bestämmelser om livsmedelsmärkning som för närvarande tillåter användningen av närings- och hälsopåståenden även för produkter med hög fett-, socker- och/eller salthalt (t.ex. ”rik på vitamin C” på produkter med hög sockerhalt). Konsumenter som försöker göra hälsosammare val riskerar därför att oavsiktligt konsumera produkter som innehåller stora mängder ohälsosamma näringsämnen.
Om du eller ditt företag ansvarar för livsmedelsmärkning och du behöver hjälp med att tolka lagstiftningen, upprätta deklarationer eller behöver en extra kontroll av påståenden på etiketten är du välkommen att kontakta oss på Herax Food Solutions.
Länk till rapporten: Särsklid rapport 23/2024 EU:s livsmedelsmärkning
Här kan du läsa mer om de tjänster vi erbjuder: Herax Food Solutions