EU föreslår ändringar i frukostdirektiven

EU föreslår ändringar i frukostdirektiven

2023-12-14

EU föreslår ändringar i frukostdirektiven

De så kallade frukostdirektiven innehåller bland annat bestämmelser om vad som får kallas sylt, marmelad, gelé, fruktjuice, nektar, honung och mjölkpulver. Det finns totalt sju frukostdirektiv och EU-kommissionen har föreslagit ändringar i fyra av dem.

Förslagen innebär i korthet:

  • Krav på högre fruktmängd i sylt.

  • Möjlighet att reducera sockerhalten i fruktjuice.

  • Skärpta ursprungsregler för honung med blandat ursprung.

  • Att kondenserad mjölk och mjölkpulver även ska omfatta laktosfria produkter.

Förslagen i sin helhet finns att läsa här: EUR-Lex - 52023PC0201 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

De frukostdirektiv som än så länge kommer bli oförändrade är direktiven om kakao- och chokladvaror, kaffeextrakt och cikoriaextrakt samt direktivet om socker.

Om du vill lära dig mer om vad som krävs för att ett livsmedel ska få kallas exempelvis sylt, juice eller mjölkchoklad så kan vi tipsa om vår digitala utbildning om livsmedelsbeteckningar.

Länk till våra digitala märkningsutbildningar: WEBBUTBILDNINGAR - Herax Food Solutions