NYHETER

Maten är avgörande för planetens framtid

Vad vi äter och hur maten produceras är avgörande för människors hälsa och planetens överlevnad. Nu kommer ytterligare bevis för matens betydelse. Enligt en ny rapport som publicerats i Lancet krävs stora omställningar, bland annat en drastisk minskning av köttkonsumtionen, om vi ska nå FN:s globala mål i Agenda 2030. …

Posted in Nyheter | Leave a comment

Årets matbluff: “Syftet är att få producenterna att skärpa till sig

Under förra året kom det in hela 120 nomineringar till Äkta vara på produkter som konsumenter anser vara vilseledande. Det är nästan dubbelt så många som året innan. – Det beror nog inte på att matbluffarna är fler utan att medvetenheten ökat. Det här är en ventil för många människor, …

Posted in Nyheter | Comments Off on Årets matbluff: “Syftet är att få producenterna att skärpa till sig

Ändrad tid för nedkylning av livsmedel

Tid för nedkylning En större förändring i texterna handlar om tiden för nedkylning av livsmedel: “Tidigare har Livsmedelsverket som riktvärde angett att om ett livsmedel kyls ned till +8°C eller kallare inom fyra timmar efter tillagningen så hinner ingen tillväxt påbörjas i livsmedlet. Ett uppdaterat vetenskapligt underlag visar att risken …

Posted in Nyheter | Comments Off on Ändrad tid för nedkylning av livsmedel