Viktigt att tänka på när det gäller solskydd!

Våren närmar sig och även om det är viktigt att använda solskydd alla solens timmar så är det extra viktigt under vår- och sommarmånaderna. Det är viktigt att skydda huden mot två sorters strålning, UVA och UVB, på två olika sätt – med fysikaliskt skydd och kemiskt skydd.

– UVB-strålning gör huden röd och bränd om vi vistas i solen för länge. Brännskador kan på sikt leda till hudcancer.

– UVA tränger djupare ner i huden och står för den största delen av strålarna från solen. UVA-strålning gör att vårt pigment blir mörkare, men den gör också huden tjockare och åldras i förtid. Även UVA kan på sikt ge upphov till hudcancer.

– Fysikaliskt UV-filter = utgörs av titandioxid och/eller zinkoxid som är små mineralpartiklar som reflekterar bort UV-strålning.

– Kemiskt UV-filter = absorberar UV-strålningen istället för att reflektera bort den, strålningen omvandlas så den inte blir skadlig genom en kemisk reaktion.

– SPF står för Sun Protection Factor och visar vilket UVB-skydd en produkt ger. SPF visar ingenting om skyddet mot UVA-strålning. Säkerställ att produkten du använder skyddar huden mot både UVA och UVB = ett brett skydd. För att se om en produkt innehåller skydd mot UVA står det PA (Protection Grade of UVA) följt av en rad +. Fyra plustecken visar det högsta skyddet mot UVA-strålning.


Viktiga saker att tänka på när det gäller solskydd:

– Smörj in dig i god tid innan du ska ut och vistas i solen, gärna minst 30 minuter innan.

– För områden som ofta kommer i kontakt med solen, så som ansikte och händer, använd gärna ett solskydd med högt skydd, minst 50+.

– Använd gärna ett solskydd som innehåller både fysikaliskt och kemiskt skydd för att få ett optimalt skydd mot både UVA- och UVB-strålning.

– Smörj in dig ofta, efter dusch eller bad behöver du återapplicera solskyddet för bästa möjliga effekt.

– Små barn bör använda tunna solskyddande kläder med högt UV-skydd och ett högt fysikaliskt solskydd minst 50+. Små barn bör undvika att vara i direkt solljus under solens starkaste timmar, mellan 11-15.

– Många kosmetiska produkter innehåller parfym, om du vet med dig att du är känslig mot parfymämnen eller om du ska välja ett solskydd för ditt barn, välj gärna parfymfria alternativ.

– Solskyddsfaktorer: 6-10 = lågt, 15-25 = medelhögt, 30-50 = högt, 50+ = mycket högt