EU-kommissionen har nyligen godkänt en ny form av steviolglykosider vilka är framställda med hjälp av en enzymatisk process. Dessa skiljer sig från E 960 (Steviolglykosider) som framställs mha vattenextraktion ur bladen från Stevia rebaudiana, följt av omkristallisering.
Den nya formen av Steviolglykosider heter E 960c; Enzymatiskt framställda steviolglykosider. För att öka tydligheten när det gäller vad som skiljer de två formerna åt har E 960 bytt namn till E 960a; Steviolglykosider från Stevia.
Företagen har till och med den 1 februari 2023 på sig att göra märkningsförändringarna.
Ändringen finns beskriven i EU-förordning 2021/1156 vilken är en ändringsförordning till två EU-förordningar;
-EU-förordning 1333/2008 om livsmedelstillsatser och
-EU-förordning 231/2012 med specifikationer för livsmedelstillsatser.
I bilaga II till 2021/1156 syns hur EU-förordning 231/2012 ska ändras för att även inkludera en beskrivning av E 960c, dess framställning och sammansättning.
