360° – ny restaurangguide; kvalitet och hållbarhet

”Det är bråttom nu, ändå är det så få restauranger som engagerar sig i hållbarhetsfrågor på allvar. Samtidigt ställer vi restauranggäster inte tillräckligt tuffa krav, vi litar på att restaurangerna tar ansvar för maten som serveras – vilket långt ifrån alla gör”, säger Pär Bergkvist, initiativtagare till nya 360° – den första restaurangguiden i världen som bedömer såväl gastronomi som hållbarhet.

När traditionella restaurangguider bara bedömer mat, dryck och service – tar 360° det helt nödvändiga steget och bedömer helheten – inklusive hur restaurangen arbetar med ursprung och spårbarhet av råvaror, matavfall, svinn, utbildning av personal i hållbarhetsfrågor, mer grönt på menyn, säsongfokus samt hållbart kött och fisk.

”För 360° – och för gästen – är gastronomin alltid det viktigaste vid ett restaurangbesök, att maten är god – men nu måste vi tillsammans börja värdera hur restaurangen arbetar med hållbarhet. Vi måste öppna ögonen. Det finns inga bortförklaringar längre. Därför väljer vi att börja i toppen, med att bedöma de bästa restaurangerna i Norden, de mest kända, de mest hyllade – restauranger vi tycker ska agera förebilder även i dessa frågor”, avslutar Pär Bergkvist.

Paul Svensson, välkänd kock och ägare av Fotografiska i Stockholm:
”När det gäller nutidens mat räcker det att den är grymt god, men framtidens mat måste också göra gott både för människa och miljö. Moderna restaurangers uppgift är att sätta smak på hållbarhet!”

FAKTA

  • 360° är framtagen i samarbete mellan Restaurangvärlden – den ledande branschtidningen i Sverige och några av nordens bästa kockar
  • Drygt 300 restauranger ska bedömas i hela Norden
  • 360° presenteras en gång om året, första guiden utkommer sommaren 2019
  • Guiden är digital
  • Juryn består av ca 20 av nordens mest tongivande och ledande matjournalister, varje land leds av en ordförande (se nedan)
  • Transparens och Öppenhet är två nyckelord; till skillnad från andra guider är såväl jury som bedömningskriterier offentliga.

Läs mer…

Related Posts